Woutertje Pieterse Prijs 2023 voor Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen

Al meer dan 35 jaar wordt in het voorjaar de Woutertje Pieterse Prijs uitgereikt: een prijs voor het beste Nederlandse kinder- of jeugdboek. Bij het publiek is de prijs lang niet zo bekend als bijvoorbeeld de Gouden Griffel, maar het winnende boek is vrijwel altijd een pareltje uit het aanbod van het voorafgaande jaar.

Dit jaar is Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda van Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen de winnaar van de oorkonde en het bedrag van 15.000 euro geworden.

De jury over dit boek: “Na lang en stevig beraad heeft de jury besloten het boek te bekronen dat onze veelstemmige wereld zowel in taal als beeld heerlijk op zijn kop weet te zetten. Een boek dat overloopt van de spitse dialogen, kriebelige weetjes en bijtende spot. Auteur en illustrator zijn een ideaal huwelijk aangegaan in dit stilistisch voorbeeldige boek waarin alles klopt. Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda breekt een lans voor alle dieren. De fraaie, rustige typografie en de prachtige, gevoelige illustraties maken dit tot een boek om te koesteren.”

Om leerkrachten (en ouders thuis) te inspireren om aan de slag te gaan met actuele én goede kinderboeken, zijn ook dit jaar lestips gemaakt bij de boeken die genomineerd waren voor de Woutertje Pieterse Prijs. Klik hier om de lessuggesties te bekijken.

Zes titels waren genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2023. Hieronder een overzicht: