Hoe maak je de Kinderboekenweek op school tot een succes?

  • Nodig een kinderboekenschrijver uit op school. Dit kan in de aanloop naar de Kinderboekenweek bijvoorbeeld een schoolschrijver zijn, die gedurende een aantal weken of maanden inspirerende lessen verzorgd rondom boeken, lezen en schrijven. Of regel via de Schrijverscentrale (voorheen Schrijvers School Samenleving) een eenmalig bezoek.
  • Organiseer een voorleeswedstrijd op school. De winnaar uit groep 7/8 kan bovendien meedoen aan de Nationale Voorleeswedstrijd. Alle basisscholen in Nederland krijgen hiervoor aan het begin van het schooljaar een gratis deelnamepakket opgestuurd. In dit pakket zit een brief met inlogcodes waarmee de schoolkampioen aangemeld kan worden voor de volgende ronde, die in januari zal plaatsvinden.
  • Ook leuk en nuttig: een boekenmarkt op school rond het thema van de Kinderboekenweek of bij een auteursbezoek. Hierbij helpen wij graag, informeer naar de mogelijkheden.
  • Uiteraard leent het speciale Kinderen voor Kinderen-themalied zich voor leuke zang- en dansactiviteiten.
  • Denk ook eens aan een kinderboekenspeurtocht, een kinderboekenfeest, een schrijfwedstrijd, een leesmarathon.
  • Jaarlijks in september organiseren wij een Juffen- en Meestersavond. Tijdens die avond informeren we je over de komende Kinderboekenweek. De thematitels, de Griffels en Penselen, de lespakketten, de mooie actuele en nieuw verschenen boeken. Zo ben je één avond helemaal bijgepraat! Deelname aan deze avond is gratis voor alle leerkrachten, maar wacht niet te lang met aanmelden, want vol=vol.
  • Vergeet bovendien tijdens de Kinderboekenweek niet mee te doen met onze sparen-voor-de-bieb-actie, waarmee je gratis boeken voor de schoolbibliotheek kunt verdienen!
  • En last but not least: bestel op tijd de bijbehorende materialen. In april ontvangen alle basisscholen in Nederland via het CPNB een brief met informatie over de campagnes die de komende maanden van start gaan en de lesmaterialen die hiervoor beschikbaar zijn. Scholen kunnen tot 1 juni lesmateriaal bij ons bestellen. Bestellingen die later binnenkomen worden op een reservelijst geplaatst. Voor de thematitels geldt dit niet: deze zijn altijd te bestellen.