Woutertje Pieterse Prijs 2022 voor Terra Ultima

Al 35 jaar wordt in het voorjaar de Woutertje Pieterse Prijs uitgereikt: een prijs voor het beste Nederlandse kinder- of jeugdboek. Bij het publiek is de prijs lang niet zo bekend als bijvoorbeeld de Gouden Griffel, maar het winnende boek is vrijwel altijd een pareltje uit het aanbod van het voorafgaande jaar.

Dit jaar zijn Raoul Deleo en Noah J. Stern met hun boek Terra Ultima de winnaars van de oorkonde en het bedrag van 15.000 euro geworden.

De jury over dit boek: ‘Een fabelachtig lees- en kijkboek voor alle leeftijden. Het is een ode aan de natuurwetenschappelijke expedities uit de vroegmoderne tijd, de wereld van Jonathan Swift en Charles Darwin waar in verre oorden nieuwe soorten van leven werden gevonden. Een romantische verkenning die laat zien dat wetenschap en verbeelding prachtig hand in hand kunnen gaan’.

De andere genomineerden waren:

De tunnel | Anna Woltz
Viruswereld | Marc ter Horst en Wendy Panders
Schaduw van Toet | Lida Dijkstra & Djenné Fila
Zonder titel | Erna Sassen en Martijn van der Linden
De Meisjes | Annet Schaap

Om leerkrachten (en ouders thuis) te inspireren om aan de slag te gaan met actuele én goede kinderboeken, zijn ook dit jaar lestips gemaakt bij de boeken die genomineerd waren voor de Woutertje Pieterse Prijs. Klik hier om de lessuggesties te bekijken.