Joukje Akveld en Jan Jutte zijn de makers van het Prentenboek van het jaar 2023

Joukje Akveld (1974) is schrijver en journalist. Ze schrijft prentenboeken en non-fictie voor kinderen en volwassenen. Haar boeken worden vertaald van Amerika tot China en zijn onderscheiden met twee Zilveren Griffels, twee nominaties voor de Woutertje Pieterse Prijs en twee Vlag en Wimpels. Daarnaast vertaalt ze prentenboeken en publiceerde ze als journalist o.m. in Vrij Nederland, Trouw, Kidsweek, Het Parool en tijdschrift Lezen.

Illustrator Jan Jutte (1953) ging naar de Academie van Beeldende Kunsten in Arnhem waar hij afstudeerde op tekenen en schilderen. Daarna werkte hij als docent tekenen en schilderen. Met lesgeven stopte hij in 1992 om zich volledig te kunnen wijden aan het illustreren van voornamelijk kinderboeken. Hij won zijn eerste Gouden Penseel met Lui, Lei, Enzo van Rindert Kromhout. Er volgden er nog twee, voor Tien stoute katjes van Mensje van Keulen en voor Een muts voor de maan van Sjoerd Kuyper.